Krigsmuseene i Bergen og omegn

Thetamuseet

Theta gruppen ble etablert i mai 1940 og var aktiv til sommeren 1942.

Gruppens mål var å etablere radiokontakt mellom norske myndigheter i England og motstandbevegelsen i det okkuperte Norge. Hovedkvarteret ble etablert i et lite rom i Enhjørningsgården på Bryggen i Bergen.

Gruppen, som bestod av ungdommer mellom 19-22 år, måtte overvinne mange vanskeligheter før kontakten med England kunne opprettes. Til slutt lyktes det en av gruppens medlemmer, som hadde reist over Nordsjøen fra Vestlandet til Shetland, å komme tilbake til Bergen med det nødvendige radioutstyr, slik at radiokontakt kunne etableres. Etter de instrukser gruppen hadde, var det informasjon om tyske sjømilitære bevegelser langs norskekysten man skulle gi høyest prioritet.

Sommeren 1942 ble et av gruppens medlemmer arrestert av Gestapo. Da han innehadde en nøkkelstilling i gruppens etterretningssystem, fryktet myndighetene i England at denne arrestasjonen skulle føre til gruppens opprulling. All aktivitet ble derfor midlertidig stanset. Gruppens leder og hans assistent ble kalt over til England for videre konsultasjoner. Resten av gruppen gikk i dekning i Bergen.

Den 17. oktober 1942 foretok tyskerne en stor razzia på Bryggen, og Thetas hovedkvarter ble funnet. Som følge av dette ble samtlige av gruppens medlemmer bedt om å ta seg over til England. To av dem ble under flukten arrestert av Gestapo og sendt til Nacht und Nebel-leirer i Tyskland.

Et av medlemmene valgte å bli værende i Bergen. Han arbeidet aktivt i motstandsbevegelsen fram til desember 1944, da ble han arrestert. I mai 1945 ble han dømt til døden, men kapitulasjonen 8. mai reddet livet hans. De øvrige medlemmene sluttet seg til de norske styrkene og tjensestegjorde der til krigens slutt.

Theta-gruppen mistet to av sine medlemmer under krigen. En, som etter ankomsten til England gikk inn i flyvåpenet, ble i juli 1944 skutt ned og drept under et tokt over Gelsenkirchen i Tyskland. En annen omkom i konsentrasjonsleiren Doutmergen i november 1944.

Riksantikvaren bestemte i 1981 at Theta-gruppens hovedkvarter skulle rekonstrueres og settes tilbake i den stand det var da det ble oppdaget og ødelagt av tyske okkupasjonsmyndigheter høsten 1942. Theta-gruppens gjenlevende medlemmer har assistert riksantikvaren i dette arbeidet.

Åpningstider

I juni, juli og august er museet bemannet og åpent for publikum tirsdag, lørdag og søndag mellom kl. 14-16.

Resten av året kan det gis omvisning etter avtale med Bryggens Venner.
Museet har en kapasitet på 12-15 personer samtidig.

Priser

Voksen: 80,-

Student: 40,-

Barn: Gratis

For omvisning utenom åpningstid gjelder egne priser

Adresse
Postadresse:
Bryggens Venner
Bredsgården, Bryggen
5003 Bergen

Besøksadresse:
Enhjørningsgården, se kart

Kontakt
Tlf: +47 901 14 896
E-post: j-h-sun@online.no

Translate »