Krigsmuseene i Bergen og omegn

Gestapomuseet

Gestapohuset eller «Skrekkens hus» som det også kalles på folkemunne ligger i hjertet av Bergen sentrum, like ved Den Nationale Scene. Gestapo var, som del av det tyske sikkerhets-politiet (Sipo), den mest kjente tyske politiavdelingen, og ble et symbol på okkupasjonsmaktens brutalitet under 2. verdenskrig med sin bruk av tortur.

I Gestapohuset finnes autentiske fangeceller bevart. Cellene er enestående i sitt slag. Fra gulv til tak kan man se inskripsjoner risset inn av fanger som satt der både som politiske fanger under krigen, men også av landssvikfanger og av krigsforbrytere etter krigen.

Lokalene forteller en sjelden rik historie om å sitte fengslet under ulike vilkår. Mer enn 3.000 fanger var innom Gestapohuset under krigen. Mange av dem ble utsatt for ufattelig tortur. Noen tok sitt liv ved å kaste seg ut av vinduene.

Gestapomuseet er et høyteknologisk formidlingssenter som tar deg med i den nazistiske ideologiens menneskesyn og brutale uttrykk. Museet forteller om menneskelig lidelse, brutalitet og håp. På interaktive skjermer kan du følge fangenes reise og annen informasjon som fangenes og torturistenes egne beretninger slik de ble gitt i politiavhør etter krigen.

Utstillingene i museet tar opp temaer knyttet til kvinners rolle i krig, krigsforbrytere og svik.

Det er opp til hver enkelt besøkende hvor langt inn i tematikken denne vil gå. Formidlingssenteret passer for besøkende i aldersgruppen 13 år og oppover.

Åpningstider
Mandager: 10.00-15.30
Tirsdag-Søndag: Omvisning etter avtale.

Mandag 27. desember holder Gestapomuseet stengt.

Priser
Voksen over 16 år kr. 100,-

Besøksadresse
Chr. Michelsensgt. 10
5012 BERGEN

Ring på porttelefon merket «Gestapomuseet»

Inngang m/heis i Veiten 3, 5012, BERGEN

Postadresse
Stiftelsen Espeland fangeleir og Gestapohuset i Veiten
Pb. 19, Indre Arna
5888 BERGEN

Gestapomuseets forening
Veiten 3,
5012 BERGEN

Kontakt
Tlf.: 90 95 50 97
e-post: skole@gestapomuseet.no
Nettside: www.espeland-fangeleir.no

Dersom du er interessert i å bidra med frivillighet i Gestapomuseets forening kan du ta kontakt med Cathrine Løvaas, tlf.: 94 42 28 64.

 

Translate »