Krigsmuseene i Bergen og omegn

Espeland fangeleir

Øst for Bergen sentrum, noen få kilometer fra Indre Arna ligger Espeland fangeleir. Leiren er det eneste bevarte helhetlige tyske anlegget av mer enn 600 etablerte fangeleirer i Norge fra 2. verdenskrig – og er i sitt slag også blant de best bevarte i hele Europa.

Byggingen av Espeland fangeleir startet i 1942, og fangene fra Ulven leir ble overført til Espeland. Leiren ble etablert som en transittleir for politiske fanger. Totalt satt drøyt 2000 kvinner og menn fengslet i Espeland fangeleir gjennom krigsårene, der den yngste fangen var 16 år og den eldste var fylt 80.

Umiddelbart etter krigen ble landssvikere internert i anlegget. I 1948 ble de erstattet av tyske krigsforbryterne. Fra 1952 og frem til 1990-tallet benyttet Sivilforsvaret anlegget for sine formål, og dette var årsaken til at leiren ikke ble revet. Espeland fangeleir ble fredet i 2014, og anlegget ble overdratt til Stiftelsen Espeland fangeleir i 2015. Totalt består leiren av 14 bygg og store utearealer.

Stiftelsen bruker i dag anlegget først og fremst som kompetansesenter for historiebasert formidling av freds- og menneskerettigheter overfor ungdom. Espeland fangeleir flere utstillinger og bygg som publikum kan besøke.

Ved hovedinngangen finnes en informasjonstavle der besøkende kan ta med seg en brosjyre som inneholder et kart over leiren. Kartet viser en rute som de besøkende kan følge på egen-hånd. Det er også guidet omvisning med foredrag og film.

Inne i leiren finnes grøntområder og benker som står til publikums disposisjon. På søndager er det åpen kafé med enkelt servering. Leiren ligger i umiddelbar nærhet til turområder som Skåldalsnipa og Gulfjellet og et besøk i leiren kan godt kombineres i forbindelse med dagsturer i området.

Dersom du er interessert i å bidra med frivillighet i Espeland fangeleirs venneforening kan du ta kontakt med Ole Johan Hauge, tlf.: 45 87 23 99

Litteratur: Helter, svikere og mordere. Espeland fangeleir. Michael Stokke, Kjartan Rødland: Stiftelsen Espeland fangeleir, 2011. Boken er til salgs i Espeland fangeleir, på Gestapomuseet i Bergen sentrum for kr. 299,- og kan bestilles for forsendelse pr. post.

Åpningstider
Ukedager: Omvisning etter avtale med grupper over fem personer
Søndag: 12.00-15.00.

Åpen kafé på søndager.

Pris
Voksen over 16 år kr. 100,-
Omvisning er inkludert i prisen.

Postadresse
Stiftelsen Espeland fangeleir
Pb. 19 Indre Arna
5888 BERGEN

Besøksadresse
Moldamyrane 81
5267 Espeland

Kontakt
Telefon: 90 12 16 76 E-post: fangeleir@gmail.com

Nettside
www.espeland-fangeleir.no

Translate »